top of page

DANTE KRISTIN

DK.jpg

Jag heter Dante Kristin, kallar mig oftast för DK av ren lathet. Jag kommer ursprungligen från Sveg i Härjedalen men har nu bott i Umeå de senaste sju åren. Det är också i Umeå som jag skapat ett hem och på allvar börjat skapa och söka mig till konstnärliga sammanhang, även om jag alltid har skrivit och tecknat i någon mån. 

 

Jag är inte klassiskt skolad inom konst, utan har en bakgrund inom ett mer teoretiskt perspektiv på kultur, och arbetar nu inom IT om dagarna. Jag har gått KF Husets mentorsprogram för filmskapande, en kulturförening som är baserad i byn Klöse, och fick då upp ögonen för rörlig bild. Jag har tidigare tävlat i poetry slam, något jag inte gör längre, men jag skriver fortfarande poesi och skulle vilja komma tillbaka mer till spoken word. Jag har också gått ett annat konstnärligt mentorsprogram där jag fick möjligheten att ha författaren Sara Wikman som min mentor och på så sätt utvecklas i mitt skrivande. 

 

Jag fascineras av det fula och det oslipade, det som ses ned på och det som skaver. Det som kanske inte får vara med men ändå fetisheras. Ända sedan jag var barn har jag dragits till det som brukar kallas för outsider art, och jag plockar gärna inspiration från den. En annan stor inspirationskälla för mig är populärkultur, jag dras till estetiken hos svulstiga såpoperor och komplexiteten i reality-TV och den typen av konstruerad verklighet. Jag lånar också från Old Hollywood, reklam, porr, journalfilmer och queerkonst. 

 

Jag håller främst på med rörlig bild, jag är några år in i ett längre dokumentärt projekt med arbetstiteln Både och men varken eller som är en slags självbiografisk skildring av min tid under utredning på Könsidentitetsmottagningen, och den är fortfarande i produktion. Jag berör ämnen som självbild, trans, identitet, plats och samhörighet. Jag har i dagsläget en planerad kortfilm som jag skriver manus för och planerar att spela in mot slutet av sommaren. Utöver det har jag gjort en del kortare videoverk. Jag fotograferar även en del i analogt format, framförallt med Polaroid-kamera men också i 35mm-format. 

 

Det som är genomgående i allt jag skapar är självbild, identitet och motsättningar. Jag utgår alltid från egna upplevelser och känslor och hoppas att jag är lagom självutlämnande. Om det finns något lagom där.

 

Instagram: bothbutneither

bottom of page