top of page

LISA VIPOLA
 

Jag är en noaidi
Kolt.jpg

Utställningen är en instruktion till att bli en nåjd/noaidi (nordsamiska) och visar det skulpturala verket Jag är en noaidi, som består av ett mänskligt skelett gjutet i benlim. Videoessän Hollow Bones skildrar vägen till att bli en nåjd/noaidi (nordsamiska), och tar sin utgångspunkt i den schamanistiska historien av strävandet att bli ett ihåligt ben för att skilja sig från sitt ego. I det samiska samhället var nåjden en central gestalt, en läkare, en spåman, en offerförättare, en som hade utsetts av andarna för att bota sjukdomar. Nåjden var en schaman som kunde med hjälp av sin trumma försätta sig i trans och bli som ett ihåligt ben. De skulpturala verken i Tool-serien består av de schamanistiska verktyg nåjden behöver för att bota sjukdomar. Verken STR-T/ILO 169/LKAB och gákti berättar om ursprung, om blod, om kulturella traditioner. Gáktin (nordsamiska för kolt) som en identitetsbärare och en shamanistisk klädedräkt och utgångspunkt till utställningen. 

 

Uppväxten i byn Jukkasjärvi genomsyrar Lisas konstnärliga arbete. Byn är belägen 200 kilometer norr om polcirkeln och ortnamnet Jukkasjärvi(finska/meänkieli) och Čohkkiras(nordsamiska) betyder mötesplats på samiska. En mötesplats är det hon försöker utforma i sin konst, en mötesplats för samtal om makt och svaghet, äkthet och värde, hierarkier och samhällssystem. I sin praktik arbetar Vipola konceptuellt i skulpturala material, text och film ofta med en tydlig platsspecifik koppling. Genom en dokumentär strategi arbetar hon med sin biografi och medverkar ofta själv som person i sina konstnärliga projekt.


Lisa Vipola är född 1982 i Jukkasjärvi och verksam konstnär i Stockholm. Hon är utbildad på Umeå Konsthögskola (BFA) och Kungl. Konsthögskolan (MFA). Hennes arbete har bland annat ställts ut på Steneby Konsthall i Dals Långed, Västerås Konstmuseum, Italienska Palatset i Växjö, Sørlandets Konstmuseum i Kristiansand, Galleri Syster i Luleå och Nordens Hus i Tórshavn, Färöarna.
 

supported_by_screen.png
bottom of page